Jade en Mike

Als mentor kun je ook handelen en meebeslissen

Bij Mentorschap Haag en Rijn staat een goede match tussen cliënt en mentor hoog in het vaandel. Mike (26) en Jade (30) zijn hier een mooi voorbeeld van. Zij leerden elkaar tien jaar geleden kennen bij Ipse de Bruggen. Jade werkte toen als begeleider op de groep van Mike. Vanaf het begin was er een natuurlijke klik tussen de twee en ze kunnen het heel goed met elkaar vinden. Toen Jade stopte op de groep van Mike hielden ze contact en werd Jade de bezoekvriendin van Mike. Mike: ‘We doen samen leuke dingen: op vakantie, uit eten of een film kijken.’ Jade: ‘Mike vindt het ook gezellig om bij mijn familie te zijn en is altijd van de partij bij verjaardagen. Daarnaast praten we over wat hem bezighoudt en de dingen die hij lastig vindt.’

Een mentor
Toen Mike achttien werd besloot de zorgorganisatie om voor hem een mentor aan te vragen. Zijn thuissituatie was op dat moment niet heel stabiel, dus vonden zijn begeleiders het samen met Mike een goed idee als hij een onafhankelijke vertegenwoordiger kreeg. Toen deze mentor kortgeleden stopte met het mentorschap, dacht Jade gelijk: dan wil ik het wel doen. Jade: ‘Ik was natuurlijk al nauw bij Mike betrokken, maar ik had officieel geen zeggenschap. Als mentor ben je iemands wettelijk vertegenwoordiger en dan kun je ook handelen en meebeslissen als dat nodig is.’

Makkelijk praten
Dat Jade nu zijn mentor is vindt Mike heel fijn. Mike: ‘Met mijn vorige mentor kon ik het ook heel goed vinden, maar Jade is meer van mijn leeftijd en dan kun je makkelijker over sommige dingen praten. Zoals over muziek bijvoorbeeld.’ Jade: ‘We houden allebei van muziek en gekkigheid. Door het kleine leeftijdsverschil kunnen we makkelijk praten over dingen die hij tegenkomt op internet of in het dagelijks leven of over seksualiteit en vriendinnetjes.’

Stem en vangnet
Jade: ‘Belangenbehartiging zit echt in mijn karakter. Dat ik als mentor de stem van Mike harder kan laten klinken vind ik mooi. Mike is soms wat makkelijk te beïnvloeden, dus daar is hij kwetsbaar in. Dus ben ik zijn vangnet en kan dingen helpen oplossen of regelen. Ik vind het fijn dat Mike het ook helemaal geen probleem vindt dat hij een mentor heeft. Hij ziet mij gewoon als iemand die bij zijn leven hoort. Gelukkig is het mentorschap tot nu toe goed te combineren met mijn werk en gezin. Dat komt ook omdat Mike heel zelfstandig is en we heel flexibel kunnen afspreken.’

Op vakantie
Een paar jaar geleden zijn Jade en Mike samen op vakantie naar Kreta geweest. ‘Dat is het leukste wat we tot nu toe gedaan hebben’ vindt Mike. Hij weet nog precies de plaatsen op te noemen waar ze geweest zijn. Jade: ‘Mike zag op tv regelmatig voorbij komen dat jongeren lekker aan het feesten waren in het buitenland. Dat zag hij ook wel zitten. Maar hij voelde zich nog niet zelfverzekerd genoeg om met een reisorganisatie mee te gaan. Toen heb ik aangeboden om samen met hem te gaan. We hebben het enorm naar ons zin gehad daar.’